GET OVER IT!

Ja, det lyder måske lidt hårdt, men faktisk er det, efter min mening, noget vi alle burde gøre noget mere! ... Især os der er midt i en forandringsproces.

Jeg vil med dette blog-indlæg komme med input til, hvordan du med nogle få tiltag, kan fastholde din motivation gennem en livsstilsændring. Så hvis du er i gang med en forandringsproces, kan du med fordel forsøge at sætte dig ind i, i hvilket stadie du befinder dig, og følge de små tips der gemmer sig undervejs. :-)

Mit mål er også, at hjælpe dig til at acceptere tilbagefald på din vej og at hjælpe dig med at komme tilbage på sporet, primært ved hjælp af tre små ord: "Get over it" - "Kom over det!"

- - - - - - - - - 

Man kan meget sort på hvidt dele forandringsprocessen ind i 6 stadier:

1) Før-overvejelsesstadiet
Her er du tilfreds med den nuværende levestil, og du har endnu ikke overvejet om der kan være fordele ved en livsstilsændring.


2) Overvejelsesstadiet
Du er af en eller flere kilder blevet opmærksom på, at der er en række fordele ved at ændre livsstil, men du gennemgår en lang række ambivalente følelser omkring hvorvidt forandring er overvejende positivt eller negativ, og om hvorvidt du reelt kan gennemføre en forandring.

TIP:
Hvis du befinder dig i dette stadie, hvilket jeg tror mange gør ( ! ), kan du med fordel grave dybt ned i dig selv, og overveje samt notere fordelene og ulemperne ved hhv. stilstand og forandring.

Og derudover kan du jo overveje en lille sød tanke: If you can dream it - you can do it. :-) 


3) Forberedelsesstadiet
I overvejelsesstadiet blev det tydeligt for dig, at fordelene ved at gennemføre en livsstilsændring var vidtrækkende, og at forandring vil give dig større livsglæde end den nuværende livsstil, og forberedelserne til den nye levestil sættes langsomt i gang.

TIP:
I dette stadie er det væsentligt, at gøre alt hvad du kan, for at sikre dig selv, at vejen mod ændring bliver så attraktiv og "nem" som muligt! Og til dig der befinder dig i dette stadie, vil jeg derfor anbefale dig at kigge på et af mine tidligere blogindlæg: "Derfor skal dine mål være SMARTE", hvor du får hjælp og inspiration til netop dette.

Det er også i dette stadie at indledende "base-line-målinger" med fordel kan gennemføres; fx vejning, opstartsbilleder, konditest el. lign. bør gennemføres, så du kan måle om du nærmer dig dit mål.

Forberedelsesstadiet er efter min mening et af de vigtigste stadier, da overvejelserne i dette stadie skal skabe grobund for motivationen til at gennemføre handling og vedligeholdelse!

4) Handlingsstadiet
Du har sat dig et godt mål for din adfærdsændring, og de tiltag der skal hjælpe dig til at nå dit mål er nu sat i gang!

TIP:
Handlingsstadiet kan være en langvarig proces, da denne fase udgør hele rejsen frem til målet er nået. I dette stadie venter du spændt på at handlingerne skal give resultater; lavere vægt, positiv feedback fra omgivelser, hurtigere løbetid el. lign. Du kan derfor også med fordel gennemføre ugentlige/månedlige test, svarende til dine base-line-målinger, med henblik på at se om du nærmer dig dit mål. På den måde er du også med til at sikre dig selv at motivationen fastholdes.

Igen vil jeg anbefale dig at se nærmere på "derfor skal dine mål være SMARTE", hvor jeg også skriver om fordelene ved at sætte delmål, som skal bidrage til flere succesfulde oplevelser under handlingsstadiet.


5) Vedligeholdelsesstadiet
Målet er nået! Her handler det om fastholdelse af nye gode vaner - hvilket i sig selv kan være en udfordring, især hvis man ikke er opmærksom.

TIP:
Sæt dig selv et nyt mål der hedder fastholdelse eller vedligeholdelse, og fortsæt med de tiltag du har lavet indtil nu - fortsæt med ugentlig/månedlig vejning, løbetest el lign. Lad vær med at tillad dig selv at falde tilbage i gamle mønstre!


6) Tilbagefaldsstadiet
Samtlige faser i forandringsprocessen er vanskelige, og følelsesmæssigt er man ofte letpåvirkelig, og derfor også konstant sårbar for tilbagefald! Derfor er det også lidt forkert at kalde tilbagefaldsstadiet for fase nr. 6, da tilbagefald kan (og ofte også vil) forekomme allerede ved stadie 2, 3, 4 eller 5.

TIP:
Når det så er sagt, så er det også her jeg igen vil sige "GET OVER IT!!". Og det vil jeg sige fordi ( ! ) at tilbagefald med næsten 100% chance VIL ske!

Lad vær med at gå i stå eller giv op fordi du får et tilbagefald. Det er et helt livs "dårlige" vaner du skal ligge bag dig, og det sker ikke på 1 dag ( i hvert fald sjældent )

Så hvis.. rettelse.. NÅR du på et tidspunkt i din forandringsproces får et tilbagefald, så accepter det.

Ja, du havde en dårlig dag, hvor du fik spist alt for meget, skippede din træning, og gjorde alt hvad du ikke skulle - og hvad så! Nej, du har bestemt ikke tabt dig af det, blevet stærkere eller hurtigere af det, men det skal ikke ødelægge din vej mod dit mål.

Lad vær med at tillad dig selv at komme ind i en dårlig spiral pga. tilbagefald - accepter at du har haft en dårlig dag, og lad din fejl være din læremester - Hvad er årsagerne til at du faldt i? Hvad kan du gøre anderledes næste gang? Var der nogle advarselssignaler, som du kan være opmærksom på? Og når det er noteret, så kom videre med rejsen mod dit mål.
Til dig der måske synes at det hele er ødelagt pga. en dårlig dag, kan jeg lige nu og her med garanti fortælle dig, at nej det er det ikke!

- - - - - - - - -
 
Afslutningsvis vil jeg sige at utallige tilbagefald kan være et tegn på, at målet ikke er vigtigt nok for dig, så hvis du bliver ved med at få tilbagefald, så gå tilbage til punkt nr. 2) overvejelsesstadiet, og nedskriv på ny, eller gense de gamle, fordele og ulemper ved forandringen, og overvej så på ny om du er klar og motiveret til den egentlige forandring.
 
Derudover kan det være at de mål du har sat dig på nuværende tidspunkt er for uoverskuelige, så hvis det er den følelse du har, så gå tilbage til punkt nr. 3) forberedelsesstadiet, og revurder din målsætning.

 
Forandringsprocessen er en dynamisk proces, med en kontinuerlig vekslen mellem de 6 stadier, derfor er det også nødvendigt selv at være dynamisk i sin rejse mod målet :-)


Vi skrives ved

Venlig hilsen
Sandra Lykke
 
Facebookside: Lykke - kost & motion
Instagram: SandraMaLykke

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Så mange måltider skal du spise om dagen ...

2 skønne salater med spidskål

Salat med rød spidskål og asiatisk dressing